Privé: RoadEdgePave

De verstevigingsplaat voor bermen


Plaatsing

Onregelmatigheden langs bermen van wegen zullen worden weggewerkt. Voer een drainerende en versterkte fundering uit (A). De platen worden zo dicht mogelijk bij de rijbaan (maximaal 5 cm van de rand van het asfalt) in de fundering geplaatst en verankerd. De RoadEdgePave plaat voor de zijkant van wegen wordt in een hoek van ongeveer 45° geschoven in het verbindingssysteem van de plaat die reeds geplaatst werd. Bij het terugvallen op de grond, zal de plaat zich automatisch op zijn plaats vergrendelen, waardoor de volgende plaat kan worden geplaatst. Het soepele vergrendelingssysteem laat ook de bevestiging van platen in bochten toe. Door het flexibele verbindingssysteem kan de plaat voor de zijkant van wegen ook in bochten worden bevestigd. De platen worden opgevuld(b) met fijn grind, gestabiliseerd zand of met gazonaarde om in te zaaien.

A – Fundering

  1. … cm aarde weghalen.
  2. Plaats een niet-geweven geotextiel op de bodem.
  3. Samengeperst draagbed (op basis van grind, steenpuin, stenen…) Ø 10/32 op 20 tot 60 cm diepte in functie van het gebruik en het type van de ondergrond.
  4. Eventuele plaatsing van een geotextiel.
  5. Samengeperst legbed (in grind): Ø 2/7 op 4 cm.
  6. De platen leggen en met elkaar verbinden in de rijrichting. De platen moeten 3% naar de buitenkant van de weg worden gekanteld.

B – Opvulling

Plaatsing van de Road Edge Pave, de plaat voor zijkanten van wegenOptie 1 : fijn grind (Ø 2/7)

Optie 2 : gestabiliseerd zand (max 150 kg/m³)

Optie 3 : kwaliteitsvol substraat tot aan de bovenkant van de platen, zonder samen te drukken. Het overschot aan substraat dat boven de grasplaten ligt, weg borstelen. Na bevochtiging van het substraat door de regen of besproeiing, zal deze vanzelf ±0,5 cm zakken. Deze lege ruimte is noodzakelijk voor het groeien en beschermen van het gras.

 

  • Zaden: Een grassoort gebruiken dat bestand is tegen strooizout en droogte. Bezaaiing met ±50 g/m².
  • Onderhoud: In de lente en herfst een organische meststof met langdurige werking aanwenden om een mooi en gezond gazon te behouden. Het gras maaien zoals bij een gewoon gazon.